Veiligheid voor de pleziervaart

Wat moet ik verplicht aan boord hebben?

Veiligheid boven alles, dit geld ook aan boord van uw pleziervaartuig. Maar wat moet ik nu eigenlijk aan boord hebben? Een zwemvest? Een anker? Misschien een brandblusser? Om de veiligheid voor iedereen aan boord te waarborgen dient de uitrusting op uw pleziervaartuig aan bepaalde eisen te voldoen, ook dient u bepaalde uitrusting verplicht aan boord te hebben terwijl anderen gewoon handig zijn om aan boord te hebben. Voor we ons dieper in de verplichte uitrusting verdiepen, wist je dat je pleziervaartuig altijd van een naam voorzien moet zijn?

De verplichte veiligheidsuitrusting die u aan aan boord van uw pleziervaartuig moet hebben is afhankelijk het soort boot dat u vaart en de locatie waar u vaart.

Het vaarreglement

Water politie helpt bij de veiligheid voor de pleziervaartMet uitzondering van open boten, is het verplicht om een bijgewerkte versie van het Binnenvaart-politiereglement (BPR) aan boord te hebben. Dit reglement is van toepassing op het meeste vaarwegen in Nederland en mag aanwezig zijn in zowel papieren versie als in digitale versie. Op zee en voor de Rijn en Rijntakken, de Maas in het grensgebied, de Westerschelde, het kanaal Gent-Terneuzen en voor de Eemsmonding gelden aparte reglementen.

Benodigdheden voor snelle motorboten

Een boot wordt geclassificeerd als “snelle motorboot” wanneer deze sneller dan 20 km/uur kan varen en korter is dan 15 meter. In dit geval dient de schipper volgens de Binnenvaartwet in het bezit te zijn van het Klein Vaarbewijs I en voor het varen op grote wateren, zoals het IJsselmeer, de Waddenzee en de Westerschelde, is ook een Klein Vaarbewijs II vereist.

In het geval van een snelle motorboot, hoeft de boot dan niet te zijn voorzien van een naam, maar een registratiebewijs. U bent verplicht, als eigenaar van een snelle motorboot, jetski of waterscooter deze te registreren. U kunt uw motorboot online registreren bij de RWD.

Na het registreren ontvangt u een registratiebewijs van de RVD en bent u verplicht het gegeven registratie teken zichtbaar aan te brengen op de romp van het vaartuig. Her registratie teken moet aan beide kanten van de romp worden aangebracht in een kleur die sterk afwijkt van de ondergrond. De letters en cijfers va het registratie teken moeten tenminste 150 millimeter hoog en 100 millimeter breed zijn. In het geval van een waterscooter mogen deze afmetingen afwijken, echter een hoogte van honderd millimeter en een breedte van zestig millimeter minimaal blijft vereist.

Een snelle motorboot moet een dodemansknop/dodemanskoord hebben en deze moet gebruikt worden door de schipper. Het gebruik van een dodemansknop is essentieel voor de veiligheid aan boord omdat het de boot tot stilstand brengt als de bestuurder buitenboord slaat.

In tegenstelling tot de langzame pleziervaart, is het voor de snelle motorboten wel verplicht om goedgekeurde reddingsvesten aan boord te hebben. Het Binnenvaart-politiereglement (BPR) stelt dat iedere opvarende op de snelle motorboot de beschikking moet hebben over een reddingsvest, indien de schipper staat te sturen moet deze een goedgekeurd reddingsvest dragen.

Vaak wordt de brandblusser vergeten echter een brandblusser met een inhoud van 2 kilogram behoort tot de verplichte uitrusting.

Hieronder een opsomming van de benodigdheden aan boord van een snelle motorboot:

Vluchtluiken

Een vluchtluik is verplicht bij een kajuit schip, de regel zegt dat iedere gesloten ruimte een vluchtluik moet hebben. Bij brand op het schip of bij het zinken van van het schip kan een bemanningslid worden ingesloten in de kajuit. Via een vluchtluik kan hij alsnog ontsnappen. Vluchtluiken moeten minimaal 50 x 50 centimeter grootzijn en zijn vaak donker gekleurd. Indien een vluchtluik zich op een hoge locatie bevindt, moet er een opstapje zijn.

Radarreflector

Op bepaalde wateren, denk bijvoorbeeld aan de Maasmond, de Oosterschelde, de Westerschelde en het kanaal van Gent naar Terneuzen, is het verplicht om altijd een radarreflector te voeren. Dit geldt dan ook voor alle schepen, zelfs voor de kajak. Het dragen van een radarreflector maakt de kans groter dat je wordt opgemerkt omdat een radarreflector je zichtbaarheid op het radarscherm van andere schepen verbetert. Zoals eerder genoemd is een radarreflector niet overal verplicht echter is het raadzaam om dit veiligheidsmiddel onderdeel te maken van de standaard bootuitrusting.

Navigatieverlichting

Tussen zonsondergang en zonsopgang en overdag bij slecht zicht, bijvoorbeeld mist bent u verplicht om navigatieverlichting aan boord te hebben. Het risico op aanvaringen wordt kleiner door de zichtbaarheid van je boot in het donker te vergroten met behulp van navigatieverlichting. Tevens kan je door de navigatieverlichting het type boot herkennen (een zeilboot heeft bijvoorbeeld andere verlichting dat een motorboot), wat essentieel is voor het correct toepassen van de voorrangsregels, tevens kan je met behulp van de navigatieverlichting zien welke richting een boot opvaart (groen rechts/stuurboord, rood links/bakboord – dan vaart de boot van u af).

Niet verplicht maar wel handig om aan boord te hebben

Naast de verplichte veiligheidsmiddelen is het aan te raden om een aantal aanvullende veiligheidsmiddelen aan boord te hebben van uw pleziervaartuig.

EHBO-doos

Omdat een ongelukje in een klein hoekje zit is het aanbevolen om een EHBO-doos aan boord te hebben. In het geval van een noodsituatie moet je snel en adequaat kunnen handelen, leg de EHBO-doos daarom op een duidelijk zichtbare plaats. Hou de EHBO-doos ook up-to-date zodat alle benodigde middel voorhandig zijn.

Marifoon

De mobiele telefoon werkt uitstekend maar het is toch aan te raden om een maritieme telefoon, of wel marifoon aan boord te hebben. Een Marifoon vergroot de veiligheid aan boord van uw pleziervaartuig doordat je snel en gemakkelijk kan communiceren met andere schepen, de sluismeester, de brugwachter of de kustwacht. Ook de verschillende reddingsdiensten en specialisten zijn via de marifoon bereikbaar.

Ankergerei

Bij een kapot zeil of motorpech helpt een anker de boot op zijn plaats te houden. Het ankeren kan ook een veilige oplossing zijn wanneer de weersomstandigheden verslechteren. Om het ankeren veilig en correct te kunnen uitvoeren moet je wel de beschikking hebben over het juiste ankergerei, denk hierbij aan het type anker, is deze geschikt voor het vaargebied, de bodemgesteldheid en uw type boot? Hou er ook rekening mee dat de ankerketting of ankerlijn de juiste lengte en dikte heeft en vergeet uiteraard niet de ankerboei, om de plaats van het anker te markeren.

 

Ga naar de inhoud