Reddingsvesten en zwemvesten voor meer veiligheid aan boord

Reddingsvesten of toch zwemvesten?

De ene keer hebben we het over een zwemvest terwijl we het de andere keer over een reddingsvest hebben, maar wat is nu het verschil? Is er eigenlijk wel een verschil tussen een zwemvest of reddingsvest?

Zwemvesten

Een zwemvest is bedoeld als drijfhulpmiddel en helpt je dus met het drijven in het water, je moet zelf je positie in het water houden. Zwemvesten worden vaak gebruikt bij bijvoorbeeld kanoën of waterskiën en zijn te herkennen aan het 50N logo.

Reddingsvesten

Een reddingsvest daarintegen is gemaakt om je te redden, bijvoorbeeld buiten bewustzijn bent. Een reddingsvest zorgt ervoor dat wanneer je ter water raakt je op de rug komt te liggen met je hoofd omhoog zodat je mond vrij wordt gehouden van water. Deze vesten zijn te vinden bij het zeilen, op passagiersschepen, aan boord van vliegtuigen of bij het werken in de offshore en vergroten de veiligheid aan boord.

Reddingsvesten zijn vaak te herkennen aan de opvallende kleuren, ze zijn vaak geel of oranje van kleur. Vaak zijn reddingsvesten ook plat en hebben een kraag dat op een hoefijzer lijkt. De meeste schuim reddingsvesten hebben een certificering van 100N terwijl geautomatiseerde reddingsvesten vaak een classificering van 150N of 275N hebben.

Afhankelijk van je boot en je vaarlocatie stelt de waterpolitie verplicht dat voor iedere opvarende een reddingsvest aanwezig is, dus geen zwemvest.

Drijfvermogen en normeringen van zwemvesten en reddingsvesten

Een zwemvest of een reddingsvest wordt onderverdeeld in 6 verschillende certificerings categorieën, afhankelijk van het drijfvermogen past het zwemvest of het reddingsvest in een van de volgende categorieën:

Minder dan 50N drijfvermogen

Zwemvesten met minder dan 50 Newton drijfvermogenVesten met een drijfvermogen van minder dan 50N worden ook wel impact shields genoemd en hebben geen officiële 50N certificering. Deze zwemvesten worden vaak gedragen bij o.a. het waterskien, wakeboarden en op een kabelwaterskibaan. Ook worden deze zwemvesten gebruikt tijdens het snorkelen om een stukje extra drijfvermogen te creëren. Het grote voordeel van een zwemvest met met minder dan 50N drijfvermogen, is dat deze dun is en daarom veel bewegingsvrijheid biedt tijdens het zwemmen.

Meer dan 50N/EN393 drijfvermogen

Zwemvesten met 50 Newton drijfvermogenTijdens actieve watersporten zoals waterskiën, het zeilen in optimisten, het banaanvaren en het roeien of kanoën worden vaak zwemvesten met 50N drijfvermogen gebruikt. Wanneer je in het water ligt met een 50N zwemvest geeft dit zwemvest genoeg drijfvermogen zodat je niet hoeft te watertrappelen, je moet echter wel jezelf op de rug draaien met een 50N zwemvest om rustig te kunnen liggen.

100N/EN395 drijfvermogen

Reddingsvesten met 100 Newton drijfvermogenReddingsvesten met een drijfvermogen van 100N geven een beperkte veiligheid bij redding in kustwater en bij het dragen van lichtere kleding, zoals een T-shirt en korte broek. Een reddingsvest met 100N geeft te weinig drijfvermogen voor op het grote water en is meer geschikt voor beschutte wateren.

150N/EN396 drijfvermogen

Reddingsvesten met 150 Newton drijfvermogenIn de actieve watersport worden vaak reddingsvest van 150N gedragen, bijvoorbeeld wanneer je staand aan het varen bent. Een 150N vest is geschikt voor alle wateren, maar niet veilig genoeg onder extreme omstandigheden en bij het dragen van zware kleding, men moet dus lichte (’s zomerse) kleding dragen. Het lichtste model automatisch reddingsvest heeft een drijfvermogen van 150N.

275N/EN399 drijfvermogen

Reddingsvesten met 275 Newton drijfvermogenReddingsvesten met een drijfvermogen van 275N worden veel beroepsmatig gebruik en zijn in iedere situatie voldoende veilig. Je ziet deze vesten vaak op booreilanden, weg- en waterbouw en in de visserij en op schepen die beroepsmatig gebruikt worden. Je ziet deze reddingsvesten ook vaak bij het zeilen. Een vest met 275N drijfvermogen is geschikt wanneer men wat dikkere kleding draagt, zoals bijvoorbeeld een warm vest, veiligheidsschoenen, een zeilpak, een regenjas of andere dikke kleding.

SOLAS/MED

SOLAS of MED reddingsvestenWanneer je jezelf op meer dan 15 mijl van de kust bevindt worden vaak reddingsvesten met een SOLAS of MED classificering gebruikt. Deze vesten zijn de zwaarst uitgevoerde reddingsvesten die worden gedragen door de professional en worden meestal gebruikt op boorplatformen, scheepvaart, offshore, windmolenparken etc.

Ga naar de inhoud